top of page

Hvožďanská rychlostka

Protože zbývá pár dní do startu 37. ročníku SVK Rally Příbram, dovolil jsem si popsat RZ 2. a 6., které se jedou dopoledne a odpoledne 1. října v okolí Hvožďan na jihu okresu. Věřím, že snad pomůžu některým divákům v orientaci. Je to pohled rally fandy, který zde žije pár desítek let a trasu dobře zná.

Rychlostka je polookruhová. První část tvoří okruh z Hvožďan do Pozdyně, pak na křižovatku ke Starému Smolivci a zpět do Hvožďan. Ten se jede dvakrát. Z diváckého hlediska by mohla být zajímavá náves a okolí radnice, ale protože bezpečnost vyžaduje velké únikové zóny, diváci budou daleko. Je to taky spíš pro místní, protože obec bude úplně uzavřená a nedostupná. Na návsi budou soutěžící objíždět retardér u vietnamského obchodu. Závidět bychom mohli starostce, protože z oken radnice bude mít největší a bezpečný rozhled. Ale zaslouží si to pro vstřícný přístup k této rally.

Zajímavé místo by mohlo být u odbočení na Pozdyni za benzinkou. Ale zase je tam úniková zóna asi 50 m. Místo je velmi dobře přístupné z jihu – od Březí nebo Tisova. Kdo popojde dál, u Háje najde obtížnou zatáčku kolem hráze, pak už je to jen několik lehkých zatáček a rychlá auta v omezovači.

Křižovatka u zastávky v Pozdyni bude s anticutem, zařízením proti krácení trati, aby jezdci nejezdili příliš po trávě. Příjezd do vsi pouze pro znalce polní cesty z Metel. Kousek za vsí je náročný horizont na hráz Březinského rybníka, zase nutno dbát na bezpečnost a sledovat to případně jen z velké vzdálenosti.

Další křižovatka je Smolivecká. Zřejmě hojně navštěvovaná a dostupná z plzeňské strany a pro rožmitálské, kteří se sem pohodlně dostanou přes Voltuš a Roželov. Kdo by zase popošel kousek dál po trati, nalezne zde dva horizonty s nepříjemnými utahováky pod vršíkem Hořice. To už se blížíme na konec okruhu a ke startu za hřištěm. Po prvním kole si auta celý okruh zopakují, po druhém pak odbočí po místní komunikaci k družstvu a vydají se směrem na Roželov. Pro některé místní by v okolí družstva také bylo vhodné místo pro sledování.

Diváky dobře sledované by mohlo být odbočení 200 metrů před Roželovem k Petráškově hoře směrem na Vacíkov. Místo je velmi dobře dostupné, stačí v Roželově odbočit na Hvožďany. Nutno zase dbát bezpečnosti a pozorovat z větší vzdálenosti. Nálet je sice zpomalen retardérem, ale pro rychlá auta to nic není. Pak čeká soutěžící letiště v omezovači zakončené pravou zatáčkou okolo anticutu, nepříjemná levá a kousek stoupání k hájovně, kde je zase retardér. To už se blížíme k diváckému místu u Vacíkova. Tady bude i zázemí v blízké restauraci. Přístup od Březnice a Bubovic, případně Rožmitálu, Vševil a Volenic.

Z Vacíkova vede trasa zpět ke Hvožďanům. Za Pahorky před vsí by bylo nádherné místo pro diváky, kdyby za těch pár let nezarostlo tak, že už tam nic není vidět. U vsi pravoúhlá levá, 200 metrů a zase levá k Leleticím. Obě přehledné, ale radši z dálky. K bytovkám navíc úniková zóna. Za vsí pak velmi rychlý horizont, kde by mohla některá auta hupsnout, protože neutahuje do zatáčky. Retardér pod Javory zpomalí částečně rychlou jízdu a pak už jen můstek u Jamek a do kopce. Tady celkem pro diváky moc zajímavého není, ale jezdci si to užijí.

V Leleticích lze pozorovat auta ve vracečce na návsi, uvidíme, kam nás bezpečák pustí. Přístup po rozbité polní cestě ze Záhrobí nebo slušné lesní cestě po odbočení ze silnice Bubovice – Vacíkov. Za vesnicí u rybníků je cíl, což na sledování moc není. Komunikace uzavřená až za chaty.

Je na místě upozornit návštěvníky, aby dbali rad a pokynů pořadatelů. Respektovali je, protože to není lehká činnost. Parkujte na cestách tak, aby byl umožněn průjezd. Chraňte své zdraví i zdraví svých blízkých.

Recent Posts
Archive
Search By Tags
Zatím žádné štítky
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page